Рехабилитация

Първо трябва да зарастне раната на остатъчния крайник, което отнема няколко седмици. След това започва фазата на рехабилитацията. Обикновено отнема до половин година.

Вашият лекуващ екип решава кога сте готови да започнете активна рехабилитация. Във фазата на рехабилитацията вие целенасочено ще се готвите за носенето на протеза. Целта е да се осигури максимална мобилност, за да се запази доколкото е възможно предишният начин на живот. Вашето активно участие в тази фаза е ключово. Вашата мотивация и самоувереност са жизненоважни за рехабилитацията.


Грижа за остатъчния крайник

Във фазата на възстановяване, вече вие ще се грижите за остатъчния крайник и белега.

Докато медицинските сестри и лекарите се грижат за почистване на раната и смяна на превръзки в болницата, през фазата на рехабилитация вие трябва да се грижите за това.

За да използвате протезата си без оплаквания ще е нужна продължителна и интензивна грижа.

Как да се грижите правилно за остатъчния крайник?

Вашият терапевт ще ви покаже как да се грижите правилно за остатъчния крайник. За да се предотврати кожата да стане груба и лющеща се, мийте остатъчния крайник с вода и мек сапун сутрин и вечер (например Derma Clean). След това подсушете кожата старателно, внимателно попийте и нанесете крем. Derma Repair и Derma Prevent са два продукта от серията грижа Ото Бок, разработени специално за грижа за силно стресираната кожа на остатъчния крайник. В Derma Prevent сметаната например помага за предотвратяване на протриване чрез покриване на кожата със защитно покритие, запазвайки я мека и еластична.

Ако са се образували кожни гънки на остатъчния крайник, те се нуждаят от специално внимание, за да бъдат избегнати евентуални инфекции. Вашият терапевт може да ви посъветва за това. По време на грижата за остатъчния крайник наблюдавайте и за кожни нарянявания, точки на натиск и протривания. Това изисква медицинско лечение. Огледалото може да ви помогне да разгледате гърба на остатъчния крайник. Редовно масажиране и леко разтягане на белега е друг важен елемент от грижите за остатъчния крайник.

Имайте предвид, че поставянето на протеза сутрин - веднага след измиване - често е по-трудно, отколкото обикновено, тъй като топлата вода причинява кожата на остатъчния крайник да набъбне малко.

Грижа за здравия крак

Тъй като остатъчният крайник не е способен да поддържа много тежест, здравият крак се натоварва повече.

Редовно преглеждайте здравия си крак, дори и за малки контузии. За да се избегнат инфекции всяко нараняване трябва да се преглежда от лекар незабавно. Все пак е важно да запазите здравият си крак невредим. Също така трябва да си режете ноктите често, като много пациенти използват услугите на педикюрист.

Удобната обувка и/или стелка също е препоръчителна. Изборът на чорапи също е важен, като те трябва да са вълнени или памучни, не много стегнати. Чорапи и чорапогащи трябва да пасват плътно без гънки и трябва да се сменят ежедневно.

Никога не трябва да се ходи бос, с цел избягване на подхлъзване и контузия.

Ходене с протеза

Благодарение на съвременните технологии могат да бъдат произведени протези за различни цели. Избраните компоненти играят важна роля. Вашата възстановителна терапия е насочена към тези компоненти. Тя е проектирана така, че да ви изгради увереност в използването на протезата, изпълнявайки ежедневни движения.

Ходене по равни повърхности

След като станете по-уверени с протезата може да се премине към полеви тренировки. Целта е постигане на подобрени баланс и координация и достатъчно разпределение на тегло върху протезата.

Трябва да продължавате да заздравявате мускулите си, понеже това е важно за стабилната стойка по време на ходене.

Първо се научавате как да измествате тежестта и стоите на един крак на успоредка. Не поемайте цялата тежест с ръцете и здравия крак. Използвайте и протезата си. След като сте уверени на успоредката започват упражнения без упора.

Избягване на изменения в походката е част от всички упражнения. Отначало присъствието на терапевт на упражненията е наложително, но с времето ще свикнете да се справяте и сами.

Сигурно изкачване по стълби и рампи

В ежедневието постоянно ще се натъквате на препятствия. Тук компонентите на протезата ви са ключови, тъй като различни простетични коленни стави изискват различни техники на ходене.

Временна протеза

Временната протеза е преходна протеза, произведена за вас от вашият ортопедичен техник. Носите я, докато ви се постави крайната протеза.

Временната протеза предоставя възможност за по-ранно започване на упражнения. Освен това ортопедичният ви техник следи и научава за вашите индивидуални движения при ходене. Това позволява крайната протеза да се адаптира по-прецизно.

Боравене с протезата

С помощта на терапевта си вие се научавате как да използвате протезата си правилно.

Правилно слагане и сваляне

Самостоятелното слагане и сваляне на протезата е важно за всекидневната употреба.

Има различни начини за слагане на протезата, в зависимост от вида ѝ, както и от характеристиките на остатъчния крайник.

Вече знаете как да се грижите за остатъчния крайник, но и протезата трябва да се почиства всекидневно. За да отстраните изпотяването и частиците кожа, останали по вътрешната част на гилзата, я избършете с влажна кърпа.

Чистата контактна повърхност помага за намаляване дразненето на кожата.

Сядане и ставане

Сядането и ставането са следващите ежедневни дейности, които ще научите. Необходимите упражнения за това зависят от вида на протезата. Например, възможно е упражняването на тежест и на двата крака в седнало положение, когато протезата има колянна става C-Leg®. Това води до облекчаване натоварването на здравата страна, което намалява риска от по-нататъчни усложнения.

Компресионна терапия

Компресионна терапия

Отокът на остатъчния крайник е нормална реакция след операцията. Може да се предотврати чрез оказване на натиск върху цялата повърхност

повече информация