Терапия с компресия

Първоначалното подуване и оток на остатъчния крайник е нормално. За да се намали отокът се прилага натиск.

Целта на прилагане на натиск върху целия остатъчен крайник е да се намали отока на крайника и да оформят остатъчния крайник за последващия монтаж. Натискът прави напасването на протезата по-лесно, което значи, че може по-рано да вземете вашата протеза. Също така намаля болкатаи подобрява заздравяването, увеличавайки кръвообръщението.

Използват се различни видове компресионна терапия: превръзки с еластични бинтове, компресионни чорапи или силиконова гилза


Превръзки

Когато превръзката на раната се премахте се поставя компресионна превръзка посредством специална бинтовъчна техника. През първите няколко седмици остатъчният крайник се превръзва от лекарите или болничният персонал. Този метод на превръзване има предмиството превръзката да бъде адаптирана специално за вас.

Превръзката често се маха, за да се провери степента на зарастване на остатъчния крайник, доколко е спаднал отокът и как се променя белегът - първоначално на малки интервали, понякога дори и след половин час, само за да се провери дали натискът не е прекалено много или малко. Впоследствие превръзката се носи по няколко часа, например след и преди носене на временната протеза.

На по-късен етап лекарят може да ви покаже как да си поставяте превръзката сами.

Компресионен чорап

Вместо превръзки могат да бъдат използвани компресионни чорапи. Те са еластични и с различни размери. Също като превръзките, чорапите трябва да бъдат сменяни често и да се изпират.

Предимството на чорапите е по-лесното им поставяне и сваляне.

Силиконова гилза

Друга възможност е силиконовата гилза. Също като чорапите е налична в различни размери, може и да бъде изработена по поръчка. Оказва равномерно налягане върху остатъчния крайник, придавайки му правилна форма. Еласичният силикон е нежен към белега.

Най-добрият начин за поставяне на гилзата е да я обърнете наобратно.

Гилзата трябва да се почиства ежедневно със сапун и хладка вода. Ако се потите обилно е желателно почистването повече от един път на ден. Вашият ортопедичен техник ще ви предостави повече информация за използването и поддръжката на силиконовата гилза.