От ампутация към рехабилитация

След ампутацията ще намерите себе си в нова ситуация. Как ще изглежда животът ви оттук нататък зависи изцяло от вас. Процесът на рехабилитация обикновено отнема до половин година.

Факторите, които влияят на рехабилитацията включват промени в остатъчния крайник, промяна на теглото, местоживеенето ви, както и приятелите, семейството и работата ви.


Преди ампутация

Може би от известно време знаете, че ви предстои ампутация. Въпреки че е трудно да се понесе, вие не сте сами в тази трудна фаза от живота си. Лекуващият ви екип ще ви подкрепя и ще отговори на всички възникнали въпроси.

Първоначални тестове

Преди операцията ще бъдете детайлно прегледани в болница. Тестовете включват анализа на кръвта, рентгенова снимка на белите дробове, както и проверка на сърцето и кръвообръщението.

Консултации

Преди ампутацията, лекуващите лекари ще ви обяснят какво ще се случи по време на операцията, след което подробно ще ви обяснят какво следва след операцията. Не се колебайте да задавате въпроси.

При сериозни инциденти и непланова ампутация, когато се изисква действие по спешност, лекарските консултации разбираемо се извършват след операцията.

Подготовка

При планова ампутация е добре да се започнат упражненията от последващата рехабилитация предварително. Това позволява заякване на мускулите в засегнатата зона и улеснява рехабилитацията.

Също така се препоръчва да разговаряте с ортопедичен техник още преди ампутацията с цел да се определи кои видове протези са подходящи за вас.

Психологическа подкрепа

Ампутацията е травмиращо събитие. Затова е желателно да потърсите психологическа подкрепа. Може да обсъдите много неща с психотерапевт, лекуващите лекари, с вашите приятели и семейство. Ампутация, последвана от страх може да доведе до депресия - състояние, което трябва да бъде избегнато с цел по-бързо възстановяване.

Разговор с други ампутирани

Съветваме ви да поговорите с хора с подобна ампутация на вашата. Това ще ви вдъхне кураж. Добре е да чуете как някой друг се справя с предизвикателствата, последващи една ампутация

Ампутация

Тук ще ви обясним какво представлява ампутацията и в кои случаи е наложителна.

Какво означава ампутация?

Ампутация е прекъсването на кост в здрава тъкан или отрязване на част от тялото в ставата (дезартикулация).

Това се налага, когато болна част от тялото не се очаква да заздравее, при което има опасност за живота на пациента. Случаите включват инфекции, инциденти, ракови заболявания или когнитивна дисфункция на крайник.

В тези случаи нуждата от ампутация обикновено става ясна предварително. В случай на инцидент обаче е възможно ампутация да се наложи неочаквано и по спешност.

Какво означава "ниво на ампутацията"?

Терминът "ниво на ампутация" описва мястото, където е ампутирана частта от тялото. Използва се при избирането на подходящата протеза.

повече информация

След ампутацията

Непосредствено след операцията, вашето възстановяване и заздравяване на остатъчния крайник са основните проблеми. И двете са важни, за да може да се започне с рехабилитацията възможно по-скоро.

Какво ви очаква след ампутацията?

След ампутацията се прилагат специални компреси върху остатъчния крайник с цел по-бързо заздравяване.

Началната фаза на следоперативно лечение се фокусира върху три цели: намаляване на болката, способността на остатъчния крайник да носи тежест и да се постигне максимална мобилност във всички посоки.

Правилно позициониране

Веднага след операцията най-вероятно няма да сте способни да лежите неподвижно дълго време, както и да се завъртате сами в леглото. Медицинският персонал ще ви асистира при тези дейности.

Заздравяване на раната

Когато се събудите от упойка вашият крак ще има вече превръзка и дренаж. Дренажът е малка тръбичка, поставена по време на операцията, за да се отичат телесните течности от раната. Скоро след това той се маха.

В повечето случаи раната зараства за три-четири седмици, след което се образува белег. За напълното оздравяване на белега е нужно значително повече време, в порядъка на година и половина.

Първоначална компресия на остатъчния крайник

Налага се, за да се намали отока. Прилагат се различни превръзки и еластични бинтове върху големи части на крайника.

Двигатеилни упражнения

За да подготвите тялото си за последващата терапия са нужни упражнения за стягане на торса, ръцете и краката. Вашият физиотерапевт ще ви насочва.

Упражнения за мобилност

Изправянето в леглото и прехвърлянето в колчка ще са трудни в началото. Отново вашият физиотерапевт ще ви инструктира. Скоро това упражнение ще е детска игра за вас.

Нормално е също в началото да имате проблеми с баланса.

Непосредствено протезиране

В някои случаи непосредствено след операцията може да се постави временна протеза, която да улесни упражненията за стоене и ходене.

Компресионна терапия

Първоначалното подуване и оток на остатъчния крайник е нормално. За да се намали отокът се прилага натиск.

повече информация

Рехабилитация

Рехабилитация

Рехабилитацията започва няколко седмици, след като заздравее раната на остатъчния крайник. В повечето случаи отнема до 6 месеца.

повече информация