Тенисистко счупване на лакътя

Тенисистко счупване на лакътя, познато също като Epicondylosis radialis humeri на медицински жаргон, е причинено от претоварване на мускулатурата на ръката от лакътя до китката и на сухожилните връзки.


Причини

Възможните причинители включват неправилна техника на игра с ракетата (тенис, бадминтон), едностранно натоварване, например при използване на компютърна клавиатура или мишка или неправилна стойка на работата, по време на домакинската работа, градинарство или лежерните дейности.

Симптоми

Симптомите включват загуба на силата в юмпука и интензификацията на въртящите движения. Предмети като чаши за кафе или книги стават трудни за носене и повдигане , дори здрависването става непоносимо болезнено.

Диагноза

Диагностирането на епикондилит е трудно като цяло тъй като локализацията на болестта често е описвана различна. В допълнение към анамнезията (предварителна консултация), ултразвукови и функционални тестови процедури често са използвани. С функционалните тестови процедури лекарят проверява за увеличаване на болката, например чрез резистентен тест - пациентът стиска юмрук и бута ръката нагоре.

Терапия

Има различни подходи към терапията. В допълнение към физиотерапевтичните методи, които вклюват още криотерапия, жбротерапия, ултразвук, електрическа стимулация и упражнения за укрепване на мскулите, както и временна неподвижност. Ортезите предоставят облекчение. Операцията е рядко наложителна.


Показаните продукти са примерни. Дали даден продукт е подходящ за вас зависи от различни фактори. Посъветвайте се с лекар или ортопедичен техник.