Разкъсване на кръстни връзки

Кръстните връзки, заедно със спомагателните сухожилия, поддържат колянната става. Те ограничават разгъването на пищяла и осигуряват нужната стабилност на ставата.


Причини

Колянната става има сложна структура и е податлива на контузии. Тя е най-натоварената става в човешкото тяло и поддържа почти цялата тежест. Стабилност и подвижност осигуряват вътрешни и външни сухожилия, както и предни и задни кръстни сухожилия.

При спортуване често се получават скъсвания на кръстна връзка.

Симптоми

При скъсана връзка коляното е подуто, има сериозна болка и обездвижване. След стихване на първоначалната болка може да се наблюдава изразена нестабилност, изразена в блокиране на ставата при определени движения. С времето подобна травма може да причини увреждане на колянната става.

Диагностика

Разкъсване на кръстни връзки може да бъде диагностицирано от лекар на базата на оплакванията в областта на коляното. Чрез различни тестове се проверява нестабилност при походката. Мястото на скъсването също се определя чрез специфични методи.

Терапия

Разкъсванията на кръстни връзки най-често се лекуват с оперативна намеса. Стабилизираща ортеза се използва след операцията.

Не при всички случаи се налага операция. Всеки случай се разглежда индивидуално.


Показаните продукти са примерни. Дали даден продукт е подходящ за вас зависи от различни фактори. Посъветвайте се с лекар или ортопедичен техник.


Съответстващи продукти