Травми на глезенната става

Навяхванията (изкривявания) и травмите на сухожилията на глезена са сред най-честите от всички наранявания. На основанието на данни събрани от подобни страни, може да се стигне до заключението, че повече от 1 милион хора страдат от травми на глезена в германия всяка година. Връзките на външното сухожилие на глезена са засегнати в 85% от всички случаи.Причини

Сухожилията на глезенната става може да бъде преразтегната или дори разкъсана поради извиване на крака с или без прилагането на допълнителна сила. Такива наранявания често се появяват по време на спортните дейности. Острите травми на глезена са най-често срещани. Отговарят на 15 до 20 % от спортните травми. Спортовете с чести резки смени на посоката, скокове и контакти с противниковия отбор са особено рискови за сухожилията на глезена. Такива спртове са футбол, баскетбол и волейбол.

Рискът от възобновяване на травмата на глезена е увеличен особено сред атлетите. Приблизително една трета от пациентите страдат от други травми на глезена в рамките на три години; при атлетите това число достига 73 % от всички случаи. По-късно много от пациентите се оплакват от незначителна податливост на глезена, болка от ходенето или тичането, леко подуване и нестабилност на глезенната става.

Типове травми на сухожилиятаype

85% от нараняванията на апарата на горните сухожилия на глезена засягат страничните сухожилия, като външните странични сухожилия са най-често засегнати. Травми на долната част на глезена също могат да се появят. Докато частични травми на долния глезен са рядкост, изчисленията показват, че 10% от пациентите с хронична латерална нестабилност на горния глезен също страдат от нестабилност на долния глезен.

Симптоми

Травмите на ставата на глезена са разделени в три степени на острота:

Ниво I (ниско):

Леко подуване и/или чувствителност на на засегнатите структури. Никаква или минимална загуба на функционалност, обикновено без вътрешно кръвотечение, никаква механична нестабилност, никакъв проблем при прехвърлянето на тежестта.

Ниво II (умерено):

Частично макроскопско разскъсване с умерена болка, подуване и чувствителност на засегнатите структури. Леко до умерено нарушение на функционалността и лека до умерена нестабилност на глезена; често вътрешно кръвотечение и проблеми с прехвърляне на тежестта..

Ниво III (остро):

Пълно разкъсване на сухожилията с изявено подуване, хематома и алгезия. Загуба на функционалността на глезена както и изявени абнормални движения на глезена и нестабилност, вътрешно кръвптечение, неспособност за прехвърляне на тежестта

Диагностика

Първо лекарите изследват крака за ограничени движения, състоянието на топлината, подуване, зачервяване, изпъкняли кости и др.Обстоятелствата довели до травмата се изясняват на консултацията наред с локацията на болката и дали е имало други травми или болести в същата зона. Допълнителни прегледи се провеждат в зависимост от откритията, например рентгенова снимка или MRT.

Терапия

Ранно функционално лечениечрез подвижност на травмите на сухожилията на глезена се установява като нов стандарт.То включва следното ЗЛАТНО правило (защита, почивка, лед, компрес, повдигане) веднага след нараняването. Леки упражнения без прехвърляне на тежестта могат да се правят след 48 до 72 часа за да се възстанови диапазона на движение и мускулна сила. След като подуванто намалее, ставата на глезена се стабилизира с ортеза и прехвърленот на тежестта става стъпка по стъпка в продължение на 2 до 4 седмици.

Съпровождането на сенсомоторно трениране е желателно както и възможно най-ранното започване - обикновено от 3 до 4 седмици.

Операция - да или не?

Изчерпателен сравнителен преглед на имобилизация и ранно функционално лечение показва, че ранното функционално лечение е значително по-добро от дългосрочната имобилизация.

  • След време повечето пациенти се връщат към спорта,в който са участвали преди да са претърпели травмата.
  • Участието в спортовете сапочва по-бързо
  • Голям брой пациенти се връщат бързо към работата преди да са претърпели травмата
  • В кратковремен срок по-малко пациенти страдат от текущи болки като подуване
  • По-малко пациенти показват опорно-двигателна нестабилност на рентгеновите снимки
  • Повече пациенти са доволни от лечението


Показаните продукти са примерни. Дали даден продукт е подходящ за вас зависи от различни фактори. Посъветвайте се с лекар или ортопедичен техник.


Съответстващи продукти