Болки в гърба

Болки в гърба се отнасят до болката, възникваща в различни зони на гърба. Обичайните причинители на болките в гърба са прекалено натоварване или комбинация от повреда на опорно-двигателната система (например прищипан нерв) и дегенративна повреда (признак на износване) като и психосоматични фактори.


Причини

Болките в гърба се причиняват от физически (органични) и/или психосоматиччни фактори като нарушена позиция или неправилно прехвърляне на тежестта. Възможни причини са:

  • травмите като гръбначна телесна фрактура, гръбначно изместване или разкъсано нервно коренче
  • Възпаление
  • Износване (дегенерация) Клиничните картини показват остеоартрит, остеопороза, Анкилозиращ спондилит, дискова херния, нестабилност на гръбнака, мускулен дисбаланс или различие в дължината на краката в резултат на нарушена телесна статика.

Не е намерена специфична причина за близо 90% от всички случаи на болки в гърба. Диагностичните процедури включват рентгенова снимка и томография с магнитен резонанс.

Симптоми

Болките в гърба се различават от радикулита, при който нервното коренче е раздразнено (например при дисковата херния)и псевдорадикулита. В последния случай болките в гърба са причинени от промяна на малки стави на гръбнака.

Други отличителни признаци включват:

  • Лумбаго: внезпапно появяваща се болка в гърба
  • Хронична болка в гърба: болка, която се появява повече от три месеца
  • Болка в долната част на гърба и радиална билка в краката
  • Загуба на контрол върху функционалността на краката
  • Нарушена функция на пикучния мехур

Честота

60 дo 70% от жените на възраст между 30 и 60 страдат от болки в гърба както и 65 дo 80% от мъжете. Повече от 75% от всички болки в кръста произлизат от лумбалната зона. Болките в гърба са вотрата най-честа причина за престой в болницата. Това е водещият фактор за одобрението на непациентско медикативно лечение в пенсионното осигуряване и също причина за физическа и професионална осакатеност. Близо 50% от всички молби за пенсиониране за свързани с този проблем.

31 милиона случаи на болки в гърба са третирани в Германия всяка година. 87.5% от случаите включват остри болки, 12.5% са хронични. Установено е, че болките в гърба водят до разходи от приблизително 49 милиарда евро в Германия. лечението и рехабилитацията на засегнатите индивиди се приема не само като важна задача за здравната система, но и за важен икономичен фактор!

Терапия

Лечението зависи от причината за болките и често първоначално е консервативно, т.е. без операция. Хирургия се извършва в редки случаи . Прогнозата за повечето хора с болки в гърба е добра. В повече от половината случаи болката отшумява в рамките на седмица и проблизително 80% от пациентите се възстановяват значително чрез адекватно лечение с терапия, ортопедична медицинска помощ, като ортези, укрепващи опори и физитерапевтично лечение. Указанията, публикувани от асоциацията на ортопедичните специалисти и Комисията по фармацевтика на Немската медицинска асоциация, подчертават, че само мерките, които съдействат активното участие на пациента (например физиотерапия, употребата на функционални ортези, щадящо поведение на работното място и др.) ще са полезни в дългосрочен план.


Показаните продукти са примерни модели. Дали ще можете да се възползвате от функционалността на продукта и дали той е подходящ за Вас зависи от много фактори. Сред тях ключови са физическото и здравословното състояние и подробен медицински преглед. Вашият лекар или ортопедичен техник ще решат кой модел е най-подходящ за Вас. Радваме се да Ви помогнем.


Подобни продукти