header_spacer

Спондилоза

Близо 80 процента от хората на възраст на 70 години страдат от спондилоза. Тяхната подвижност е, понякога сериозно, понижена от дегенеративните промени на скелета. Превантивни мерки могат да се вземат за това разстройство чрез уравновесяващи спортове като плуване, бягане и колоездене.

Спондилоза
Mann mit einer Spondylose trägt eine Hyperextensions-Orthese von Otto Bock.

Спондилозата се появява заради сложен оздравителен механизъм в тялото: докато здравите гръбначни дискове действат като амортисьори между прешлените и поглъщат вибрации, те губят еластичността си с годините поради възрастово износване или перманентен прекомерен натиск. Тялото се опитва да балансира загубата и облекчава засегнатите области, колкото е възможно по-бързо. При спондилозата, този процес води до намаляването на връзки и гръбначни дискове от една страна и новоформирането на костни структури на гръбначния стълб от друга страна.

Спондилозата причинява сковаване на гръбначния стълб

В този реструктуриращ процес, гръбначните прешлени увеличават костната си структура. Назъбени издатини с различни размери се формират около краищата на прешлените – така наречените спондилофити. Те могат да причинят втвърдяване на съседни прешлени. Това означава, че прешлените не са вече еластични в тази област, но са стабилни и защитени от дискова херния. Спондилозата обаче също може да окаже натиск върху заобикалящите нервни окончания, така че определени мускулни групи да не могат повече да бъдат контролирани.

Редовните упражнения предотвратяват появата на спондилоза

Спондилоза може да се появи във всяка движеща се част на гръбначния стълб. Долните шийни прешлени и лумбалните прешлени са най-често и най-сериозно засегнатите, тъй като са изложени на най-много натиск. В зависимост от обхвата на спондилозата, се появява затруднение в движението и болка. За да се предотврати разстройството или развитието му, уравновесяващи спортове като плуване, бягане, колоездене и стабилизираща гимнастика трябва редовно да се практикуват, след консултация с лекуващия лекар.

Забележка:
Моля, обърнете внимание, че съдържанието на нашия речник предоставя само обща информация на здравни теми и той не замества консултацията с лекар. Затова, за лични въпроси, моля, обръщайте се към Вашия лекар.

Функционално Електрическо Стимулиране Обучение

Функционално Електрическо Стимулиране Обучение
Регистрирайте се сега за "Функционално Електрическа Стимулация и Обучение за терапия" от академията Ото Бок, а за два дни ще научите основните въпроси от теорията и принципите на електрическа стимулация.
Функционално Електрическо Стимулиране Обучение
повече