header_spacer

След ампутацията

Непосредствено след операцията, фокусът Ви е върху възстановяването и лекуването на остатъчния крайник. И двете са важни, за да може да започнете рехабилитация възможно най-скоро и да бъдете протезиран.

След ампутацията
Amputated patient is lying in a hospital bed and receiving instruction on residual limb care from a therapist.

Какво да очаквате след ампутацията?

След ампутацията остатъчният Ви крайник ще бъде третиран със специална заздравяваща превръзка. Главната цел е бързото лечение на раната, предизвикана от операцията и подготовка на остатъчния крайник за бъдещата Ви протеза.

Фокусът по време на първоначалния период след операцията е върху три лечебни цели. Трябва да не изпитвате болка, остатъчният Ви крайник трябва да е в състояние да издържа натоварване и трябва да можете да движите остатъчния си крайник във всички посоки.

За да имате успех във всичко това, е важно лекар или физиотерапевт да Ви покажат няколко важни подробности след операцията: правилната позиция в леглото, така че мускулите и ставите на остатъчния крайник да не се свиват или втвърдяват, дихателни упражнения, както и леки упражнения за движение и мобилност. Тези мерки Ви позволяват да допринесете за бързото и лесно прилягане на протезата, за да останете мобилни и активни.

Правилно позициониране

Непосредствено след операцията или няма да можете да лежите в леглото за дълги периоди от време, или няма да можете сами да се обръщате в него. По тази причина, медицинските сестри ще Ви помагат да сменяте позицията си няколко пъти на ден. Тази смяна на позицията е важна, защото Ви позволява да останете в най-безболезнено положение и да не изпитвате болки в леглото. В допълнение, правилната позиция много ще допринесе за Вашата бъдеща мобилност.

Лечение на раната на остатъчния крайник

Когато се събудите от анестезията, кракът Ви вече ще е третиран с бинтове или с гипс, от който стърчи малка тръбичка. Тази тръбичка е поставена на раната по време на операцията, за да може кръвта да се оттича от раната. Този така наречен дренаж ще бъде премахнат по време на процеса по лечението.

В повечето случаи раната от ампутацията се затваря и се появява белег в първите три до четири седмици. Но дори белегът да изглежда добре излекуван външно, пълното му излекуване ще трае значително по-дълго. Отнема около година и половина, докато мястото на раната се излекува и отвътре.

През това време интензивната грижа (компресионна терапия и кремове) е изключително важна, така че кожата при белега да остане мека и еластична, едновременно с това да издържа на тежестта Ви. Това е нужно, за да се направи възможно носенето на протезата.

Първоначално компресиране на остатъчния крайник

След операцията, тъканта на остатъчния крайник обикновено се подува. Това подуване (едем) е нормална реакция на операцията. Обикновено то изчезва след около седмица.

Непосредствено след операцията, напрежението се разпределя върху голяма част от остатъчния крайник, благодарение на еластични бинтове, компресивни чорапи и други помощни средства. Целта на тази терапия е да се намали първоначалния оток на остатъчния крайник и да се оптимизира състоянието на остатъчния крайник за бъдещото протезиране. Това е важно, защото голям оток на остатъчния крайник ще причини по-дълго лечение на раната и ще отнеме по-дълго време за оформянето на остатъчния крайник, което е важно за взимането на мярка за протезата. В допълнение, компресията помага на кръвообращението на остатъчния крайник. Това намалява болката и подобрява лечението на белега.

Кой тип лечение на остатъчния крайник ще е подходящ за Вас – еластични бинтове, бинтове, компресивни чорапи или силиконов лайнер, зависи от хирургическата техника, нивото на ампутация, състоянието на раната и личния опит на екипа по лечението Ви. Ще бъде избран оптималният за Вас вариант.

Patient with a transtibial amputation is lying on a hospital bed with a bandaged residual limb in an extended position.
A nurse bandages the residual limb of a patient with a transtibial amputation.
A man with a transfemoral amputation trains his trunk together with his therapist.
Patient with a transfemoral amputation is standing beside the hospital bed and is being supported by the therapist in balancing exercises.
A patient fitted with an interim prosthesis standing between the parallel bars.


Упражнения

Препоръчват се упражнения за остатъчните мускули на ампутираната ръка и за мускулите на краката, за да подготвите тялото си добре за следващите стъпки на лечението. Помолете физиотерапевта си да Ви покаже упражнения, които подпомагат Вашето възстановяване и също тренират ставите близо до мястото на ампутацията възможно най-много. Упражненията могат да бъдат изпълнявани с леки тежести и терапевтични ленти, както докато лежите и седите, така и докато стоите прави. Остатъчният крайник също трябва да бъде включен в упражненията.

Тези упражнения Ви дават възможност да предотвратите схващането на мускулите и тъканите. Запознайте се с последователността на движенията за ампутирания крак, с които в началото няма да сте свикнали. Вашият физиотерапевт трябва да Ви покаже упражнения и да съблюдава правилното им изпълнение. Той може да Ви даде съвет по отношение на правилните упражнения в правилното време.

Тренировки за подвижност

Сега вече може да започнете работа върху подвижността си. В началото може би все още ще Ви е трудно да седите самостоятелно в леглото и да се придвижвате до инвалидната количка. Но с малко практика, ще овладеете това бързо. И за тази цел Вашият физиотерапевт трябва да Ви даде точни указания. Често до леглото Ви има закачени дръжки и каиши, които бихте могли да използвате, за да си помогнете. Скоро ще станете за пръв път. Тъй като познатата Ви балансираща тежест на ампутираната част от тялото отсъства, трябва да бъдете подготвен за начални проблеми с равновесието. След ампутация на крака може да помогнат проходилки или други помощни приспособления за ходене.

Ранно протезиране

В някои случаи, може да бъдете протезирани непосредствено след операцията. При тези първоначални протези към остатъчния крайник може да бъде закачена тежест, за да започнат първите упражнения за ходене. Ранните протези обикновено се поставят около десет дена след ампутацията. Все пак, този тип протезиране не е подходящ при всички пациенти с ампутация. Вашият лекар, физиотерапевт и протезист заедно ще решат дали това е подходящо за Вас. Ако е възможно такова ранно протезиране, ще получите нова протеза след няколко седмици: така наречената временна протеза. Тя е подходяща за началните Ви упражнения за ходене и стоене прав.

Компресионна терапия

Компресионна терапия

След операцията тъканта на остатъчния крайник обикновено се подува. Това подуване (едем) е нормална реакция към операцията. То може да бъде намалено чрез упражняване на натиск върху по-голяма област.

повече

Функционално Електрическо Стимулиране Обучение

Функционално Електрическо Стимулиране Обучение
Регистрирайте се сега за "Функционално Електрическа Стимулация и Обучение за терапия" от академията Ото Бок, а за два дни ще научите основните въпроси от теорията и принципите на електрическа стимулация.
Функционално Електрическо Стимулиране Обучение
повече

Skinguard® технология

Skinguard® технология
Антибактериален продукт на Ото Бок
Skinguard® технология
повече